Een gelukkige vogel

Gastblog door Adriaan Sleeuwenhoek - de gezonde vogelaar

Geluk is zowel het breedste als specifiekste onderwerp dat ik ken. Breed, omdat het alle terreinen van het leven beslaat. Specifiek, omdat het voor iedereen anders is. Daarom vind ik het belangrijk om af en toe andere invalshoeken te laten zien. Ik heb Adriaan gevraagd om een bijdrage, omdat Adriaan’s mooie verhaal gaat over het vinden van steun en kracht in je eigen omgeving, ook als je je daar niet helemaal in op je plek voelt. En hoe een prille liefde die niet voor iedereen voor de hand zal liggen, een duurzame inspiratiebron kan blijven om een gezond en gelukkig leven te leiden. Dus daarom stel ik hem de volgende vraag:

Adriaan, kun jij ons iets vertellen over jou geheime bron van geluk?

Adriaan Sleeuwenhoek, ook bekend als de Gezonde Vogelaar, aan het woord:

Op de basisschool ben ik veel gepest en het heeft me jaren gekost om daar overheen te komen.

Zo, dat is eruit. Los van een aantal mensen om me heen wist niemand dit eigenlijk. Maar nu dus wel. Wat dit te maken heeft met geluk? Als je ongelukkig bent of bent geweest dan weet je pas wat gelukkig zijn is en betekent. Dat is mijn stellige overtuiging. En dat is voor iedereen weer anders. Wat mij echt gelukkig maakt is het kijken naar vogels.

Zelfvertrouwen en oordeelloosheid

Vogels hielpen me ook toen ik gepest werd. Ik weet nog dat ik onderweg van school naar huis voor het eerst een goudvink zag. Een mannetje, dat zag ik aan de prachtige kleur op de borst. De kleur spatte er echt af, prachtig roodroze met een zwarte kop en snavel. Het was pure magie! Wat me verder zo aansprak in dat vogeltje was het feit dat hij zichzelf was. Hij durfde het om zijn mooiste veren te laten zien. Hij dacht er zelfs niet over na, hij was zichzelf. En jezelf durven zijn is één van de belangrijkste dingen in het leven. Helemaal als je je minder voelt of onzeker bent, zoals ik was als klein jochie. Geluk, magie en zelfvertrouwen. Dat is mijn associatie met vogels kijken.

En dat gevoel geven vogels en het kijken naar die prachtige wezens me nog steeds. In mijn basisschooltijd betekende het vogelen een uitlaatklep tegen het pesten. In tegenstelling tot de pesters lieten vogels mij in mijn waarde. Ze oordeelden niet, ze lachten me niet uit. Ze waren gewoon wat ze zijn: een vogel. Een merel, een houtduif of een bosuil. En niks anders. Voor mij was vogels kijken een mogelijkheid om mezelf te zijn, geen zorgen te hebben. Ik ging er veel op uit, met vrienden van mijn zelf opgerichte vogelclub. Dat hielp me enorm. Achteraf bezien dan. Het besef dat vogels die betekenis hebben gehad voor mij heb ik pas sinds kort. En dat inmiddels uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat buiten zijn, in een groene omgeving, helpt tegen depressie en bijdraagt aan gelukkig zijn is een mooie onderstreping van mijn persoonlijke ervaring!

Vogels als inspiratiebron

Vogels zijn altijd de beste versie van zichzelf. Ze schamen zich niet voor anderen en zingen hun mooiste lied. In tegenstelling tot veel mensen, helaas. Ik vind daarom dat we als mensen veel van vogels kun leren. Wij zijn vaak bang voor de reactie van anderen, voor de oordelen van onze vrienden, buren of mensen die we niet eens kennen, dat we uitgelachen worden of dat dingen toch niet lukken. En dat is zo ontzettend zonde! Zou er ooit een ijsvogel geweest zijn die na een mislukte duik denkt “ach, waarom zou ik het nog een keer proberen, het ging net ook mis”. Tuurlijk niet, de ijsvogel probeert het gewoon nog een keer. Net zolang tot het wel lukt. En heb je wel eens een merel gezien die niet durft om zijn mooiste lied te zingen, omdat hij bang is dat de andere merels hem uitlachen? Nee! Hij zingt zo hard als hij kan, zo mooi als hij kan, laat zien dat hij de baas is. En is dus een focking baas :-). Dus denk jij wel eens “moet ik mijn gevoel volgen?”, “moet ik dat nou eigenlijk wel doen?” of “wat zullen anderen wel niet denken of zeggen”. Denk dan aan deze vogels en laat je niet tegenhouden. Be the best version of you! Want als jij je beste zelf kunt zijn dan wordt de wereld een betere plek. Daar ben ik zeker van!

gezonde-vogelaar

Van inspiratie naar missie

Dat is wat we van vogels kunnen leren. En je kunt als mens echt geluk ervaren door buiten in de natuur te zijn en naar vogels te kijken. Daarom heb ik het mijn missie gemaakt om met zoveel mogelijk mensen te delen hoe fantastisch vogels en natuur zijn. Buiten zijn, in de natuur, in een groene omgeving, de prachtige vogels met hun unieke gedrag en karakters, met je volle aandacht bij je omgeving zijn, de kick die je krijgt van het zien van bijzondere vogels. Dan is er voor mij maar één woord van toepassing en dat is: GELUK!

Ik hoop dat geluk ook een keer met jou te kunnen delen! Misschien op één van mijn activiteiten, maar sowieso kun je me volgen via mijn website en Facebook.