Komende jaren, richting 2020, onderzoeken we hoe we steeds duurzamer, vrijer, gelukkiger en comfortabeler kunnen leven. Het pad delen we graag, omdat we hopen hiermee ook anderen te inspireren.

Weer tijd voor een update. Dit keer een vlogje van het werk achter de schermen. Zodat we straks op 24 vierkante meter kunnen leven. Ontspullen dus.

Over een half jaar zal ons nieuwe huisje gereed zijn, maar als je dan nog moet beginnen heb je een probleem.

Ten opzichte van de vorige rondes merken we dat het makkelijker wordt. Niet alleen omdat er minder is om te ontspullen, ook omdat het minder moeite kost om afscheid te nemen van die spullen. ‘Does it spark joy?’ (gejat van Marie Kondo). Zo nee, weg ermee. Uiteraard wel na de spullen vriendelijk bedankt te hebben.

Toch merken we ook nu weer dat wél energie kost. En dan bedoelen we niet het op en af gaan van de vlizotrap. Het lijkt alsof er in al die spullen ook stukjes van jezelf liggen opgeslagen in de vorm van herinneringen.

Precies dat psychologische aspect geeft het ontspullen niet alleen een praktische waarde. Je staat bewust stil bij wat je wel en niet in je leven wil. Vanuit dankbaarheid voor wat al die spullen je geboden hebben, kun je bepalen waar je letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor wil maken.

Eigenlijk is het jammer dat we de stok achter de deur van ons nieuwe huisje nodig hebben om dit te doen. Want leven in een opgeruimd huis voelt ook precies zo: opgeruimd.