‘Hoe kan ik dienen?’

In navolging van mijn vorige blog, ‘Ben ik wel goed genoeg?’ deel ik een alternatieve vraag waar we ons evolutionaire brein mee kunnen versterken. Zodat we onszelf niet meer afremmen om onze optimale bijdrage aan de wereld te leveren. 

Ben ik wel goed genoeg vs. Hoe kan ik dienen?

Psychologisch is het goed verklaarbaar waarom de eerste vraag bestaat, en ook waarom velen zich deze vraag dagelijks stellen (of je je daarvan bewust bent of niet). We zijn evolutionair geprogrammeerd om gevaar te mijden. Eigenlijk is onze ‘default-modus’, om in de metafoor te blijven, dat we wel oppassen voor we iets de wereld in slingeren. De impliciete vraag ‘Ben ik wel goed genoeg?’ is dan ook een supereffectief bescherm mechanisme van je brein. Maar in de huidige tijd is dat zonde.

Hoe kan ik dienen?

Dus laten we beginnen met het herprogrammeren van ons evolutionaire brein, dat is gebouwd voor een ander tijdperk. Een belangrijke eerste stap hierin is het ‘mindful’ vervangen van de vraag ‘ben ik wel goed genoeg?’ met de vraag ‘hoe kan ik dienen?’. Deze laatste vraag doet veel meer recht aan wie we in essentie zijn en helpt ons om ons potentieel naar buiten te brengen. Het nodigt ons uit om naar buiten te komen met ieders unieke manier van zijn.

Dat is geen ‘kumbaya’, dat is noodzaak. De wereld heeft je nodig. We hebben je nodig om armoede uit te roeien, oorlogen te stoppen, om de planeet klaar te maken voor de toekomst en een prettig plek te laten zijn voor de volgende generatie. Als we niks doen staan we de verkeerde mensen toe de richting te bepalen waar het heen gaat.

Dat klinkt groot, en dat is het ook. Maar denk je eens in: wat als jij die drie kleine dingen die jij daarin kan bijdragen niet doet uit angst voor wat mensen er van vinden? En wat als iedereen die drie kleine dingen achterhoudt? We zijn immers allemaal op min of meer dezelfde manier geprogrammeerd. Het is dus zaak dat we allemaal onze stapjes zetten.

Een bijkomend voordeel van de vraag ‘hoe kan ik dienen?’ ten opzichte van andere alternatieven is dat het een aantal destructieve elementen van de menselijke psyche liefdevol beteugelt. Namelijk de neiging om ons ego te veel te doen gelden, ten koste van anderen. De vraag ‘hoe kan ik dienen?’ zuivert als het ware onze intenties voordat we overgaan tot handelen. Waardoor we er al snel op mogen vertrouwen dat ook de handeling een positief effect heeft op de wereld.

Dus begin gelijk. Stel jezelf de vraag hoe jij vandaag kan dienen, en voer het antwoord hierop uit. Doe dit telkens weer als je jezelf betrapt op twijfel. Je zult merken dat hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt om in actie te komen. Ik doe (en dien) met je mee.