Onderzoek je overtuigingen (deel 1)

Uitspraak van Jessica: “Ik vraag niet makkelijk om hulp. Liever los ik problemen in mijn eentje op, dan dat ik aangeef:

 • dat ik iets niet kan of weet of snap;
 • dat ik het spannend of moeilijk vind;
 • dat iets niet mijn werk of verantwoordelijkheid is of dat ik het er niet bij kan hebben.”

Een overtuiging die hieronder ligt is ‘Ik moet het alleen doen’.

Hoe onderzoek je je overtuigingen?

De oefening die we vandaag delen, heeft mij tot een dieper inzicht gebracht. Onder deze overtuiging (“Ik moet het alleen doen”), blijkt namelijk nog een andere overtuiging verborgen. Daar komt ‘ie: “Ik ben bang dat ik het niet waard ben om hulp te krijgen.”

Oef… dat is wederom streng voor mezelf zeg! Hierin zit zowel een angst voor afwijzing als een laag zelfbeeld. Mijn bewuste, rationeel denkende Jessica weet dat het onzinnig is, maar blijkbaar voelt mijn onderbewuste dat anders.

Dit is niet een overtuiging die zo maar aan de oppervlakte ligt. Het is een kernovertuiging waar je alleen achter komt als je er bewust naar op zoek gaat. De eerste stap op weg naar ‘loslaten wat niet meer dient’, is daarom ook om je bewust te worden van je eigen verborgen (belemmerende) overtuigingen.

Oefening zelfdiagnose

Via deze oefening krijg je zicht op jouw belemmerende overtuigingen. Pak eerst pen en papier. Schrijf vervolgens eerst de zin “Wat ik over mezelf geloof, is …”. Laat dan je gedachten de vrije loop gedurende een paar minuten. Schrijf alles op wat naar boven komt, zonder oordeel of argumentatie waarom het wel of niet waar is. Ga vooral in op thema’s die op dit moment het meest resoneren en waarvan je vermoedt dat er een paar belemmerende overtuigingen tussen zitten. Stop niet te snel: ga zeker 3-5 minuten door per onderwerp.

Thema’s

Mogelijke thema’s om je overtuigingen op te onderzoeken (ter inspiratie) zijn:

 • Mijzelf
 • Mijn lichaam
 • Mijn gezondheid
 • Mijn werk
 • Mijn financiële situatie
 • Mijn seksualiteit
 • Mijn talenten
 • Mijn beperkingen
 • Mijn intuïtie/geest/spirituele zelf
 • Mijn overtuigingen
 • Mijn omstandigheden
 • Mijn leven
 • Mijn familie
 • Mijn relaties
 • Het leven
 • De dood
 • Ziekten, verwondingen, handicaps
 • De wereld
 • De mensheid
 • Het verleden
 • De toekomst
 • Goed en kwaad
 • …. Et cetera

Deze oefening kent nog een stap 2 en een stap 3. Deze volgen later.